Groene uitvaart

Een groene uitvaart is een uitvaart die het milieu zo min mogelijk belast. Voor steeds meer mensen is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. En wie natuurvriendelijk en milieubewust geleefd heeft, wil meestal ook graag op die manier zijn of haar uitvaart laten verzorgen. Voor hen is een groene uitvaart dan ook een bewuste keuze.

Bekijk hier   een voorbeeld en de kosten van een groene uitvaart >>

Of   een korte film met een voorbeeld van een duurzame, ongedwongen uitvaart  >>

Eco-kisten eco kist Gaykinga

Uitvaartzorg van Stad tot Wad biedt bijvoorbeeld een eco-kistenserie, die gemaakt wordt met speciale aandacht voor milieu en maatschappij en voldoet aan de MVO-regelgeving. Zoals kist 'Gaykinga', die gemaakt is van afvalhout door medewerkers van een werkvoorzieningschap. Voor de bekleding van de kist is ongebleekt biologisch katoen gebruikt.

Natuurlijke kist

Kist 'Widdama' is volledig handgemaakt van, uit Nederland afkomstig, windgedroogd hout. In plaats van schroeven zijn er houten penverbindingen gebruikt en is de afbreekbare lijm op waterbasis. In plaats van katoenen bekleding wordt de kist bekleed met een bed van mos, gemaakt van restafval van o.a. moswanden. Bamboe bekleding (lijkt op katoen) is tegen meerprijs mogelijk. De kist heeft geen handgrepen, maar wordt gedragen met 3 draagstokken die in de uitsparingen onder de kist worden gestoken. De kist is 100% afbreekbaar en geschikt voor natuurbegraven.

natuurkist \'Widdama\'

draagplank Juist met een lijkwade van katoen Draagplank en lijkwade

In plaats van een uitvaartkist kan ook gekozen worden voor een draagplank, bijvoorbeeld de 'Juist'. Deze draagplank is van ongelakt hout, heeft 8 handgrepen en kan met of zonder matras en kussen geleverd worden.

Voor een zachte uitvaart biedt Uitvaartzorg van Stad tot Wad een uitgebreide collectie lijkwaden van verschillende stoffen, gemaakt van biologische, duurzame en fairtrade materialen. Een lijkwade is een rechthoekige doek die om de overledene gewikkeld wordt. Samen met een draagplank kan dit Wikkelgoed een kist volledig vervangen. 

Biologisch geteelde bloemen

rouwstuk van schoon geteelde en wild geplukte bloemen In onze eigen omgeving worden de seizoensbloemen geteeld. Zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Schoon geteeld dus en gegroeid in ons eigen klimaat. Als u kiest voor een rouwstuk van deze bloemen, worden ze vers van het land geplukt. Daarna worden ze geleverd aan onze vaste bloemist, die er een rouwstuk van maakt in bijvoorbeeld een langwerpige of ronde vorm. Of een mooi legboeket. Ieder seizoen kent z’n eigen bloemen, vol kleuren en geuren, waardoor de keuze in bloemsoorten altijd anders is.

Milieuvriendelijk rouwvervoer

Onze loopkoets is daar een mooi voorbeeld van. De loopkoets wordt niet door paarden getrokken, maar voortbewogen door de nabestaanden of door de dragers groep van Van Stad tot Wad. De koets is  de loopkoets van Uitvaartzorg van Stad tot Wad, met eco-kist Bussema en schoon geteelde rouwbloemen stijlvol zwart en heeft vier koetswielen.

De loopkoets is vooral geschikt voor afstanden tot 3 kilometer, bijvoorbeeld van de locatie waar het afscheid plaatsvindt naar de begraafplaats. Op de rekken naast de kist kunnen de rouwbloemen gelegd worden, maar kleine kinderen kunnen er ook op zitten, als de afstand om te lopen voor hen te groot is. Achter de loopkoets zit een kinderbeugel, waardoor kinderen kunnen meehelpen duwen.

Een ander voorbeeld is de bakfiets. Als iemand tijdens het leven ook nog eens veel heeft gefietst, is dit een passend vervoermiddel. Genodigden kunnen de bakfiets met overledene begeleiden door mee te fietsen. Het is wel aan te raden om van te voren, bijvoorbeeld op de rouwkaart of in de overlijdensadvertentie, duidelijk aan te geven dat meefietsen de bedoeling is.

fietsend door het Groninger land naar de begraafplaats (de foto is met toestemming van de nabestaande geplaatst)

De rouwauto zelf is trouwens niet de milieuvervuiler. Het is voornamelijk het (auto)vervoer van de belangstellenden, die de uitvaart komen bijwonen. Om het milieu te ontzien raden we aan de uitvaart zoveel mogelijk op één locatie of in één plaats te houden.

In Noord-Groningen is het nog een goede gewoonte dat nabestaanden, genodigden en belangstellenden de rouwauto lopend volgen om de overledene naar de laatste rustplaats op de begraafplaats te brengen. Deze ‘wandeling in stilte’ is vaak rustgevend en het hoofd kan weer wat leeggemaakt worden. 

vingerhoedskruid op natuurbegraafplaats Hillig Meer Natuurbegraven

Bij begraven op een natuurbegraafplaats gaat het graf op in de natuur. Kleding van overledene, een lijkwade, kist, urn of mand zijn daarom van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt. Een natuurgraf is eeuwigdurend. Een boom, struik of natuurlijk element met daarop eventueel een minimale tekst markeert de plek van het graf.

Noord Nederland kent op dit moment twee natuurbegraafplaatsen: Reiderwolde bij Winschoten en Hillig Meer bij Eext. Een derde natuurbegraafplaats is door Stichting Het Groninger Landschap gerealiseerd bij de bestaande begraafplaats in Wierum (gemeente Het Hogeland).

Biologisch afbreekbare urnen  100% biologisch afbreekbare urn voor in het water en de aarde - in 5 zachte kleuren

Biologisch afbreekbare urnen zijn opgebouwd uit organische materialen en daardoor 100% biologisch afbreekbaar. Deze urnen vergaan na verloop van tijd in de aarde of in het water, waardoor de as vrijkomt en zo weer opgenomen wordt in de natuur. In onze uitgebreide collectie urnen zijn ook biologisch afbreekbare urnen opgenomen.
 

Bent u geïnteresseerd in een groene begrafenis of crematie? 
Vraag gerust naar de mogelijkheden.