Terug naar Actueel

(nieuwe) maatregelen coronavirus

Gepubliceerd op:

Uitvaartzorg van Stad tot Wad hanteert de coronamaatregelen van het RIVM. Ons beleid is erop gericht om onze dienstverlening zo goed mogelijk door te laten gaan en de gezondheid van u, nabestaande(n), uw genodigden en onze medewerkers te beschermen. Hieronder leest u welke maatregelen er op dit moment van kracht zijn.

Maatregelen per 20 januari 2021

Groepsgrootte

Met ingang van 25 januari 2021 mogen, afhankelijk van de grootte van de ruimte, maximaal 50 personen de uitvaart bijwonen. De 1,5 meter afstand blijft bepalend. Kinderen tot en met 12 jaar worden WEL meegeteld.

Condoleance

Nabestaanden en belangstellenden bij een condoleance mogen na 21.00 uur niet meer over straat. Een condoleance wordt niet gezien als uitvaartplechtigheid.

Bezoek of condoleance 24-uurs rouwkamers

Wie in de avonduren een bezoek wil brengen aan een 24-uurs rouwkamer moet rekening houden met de avondklok. Verder wordt een 24-uurskamer gezien als het verlengde van de thuissituatie: maximaal 1 bezoeker per dag van buiten het gezin dat de sleutel heeft.

Mag er thuis een condoleance georganiseerd worden?

Nee. In de thuissituatie mag per dag maar 1 persoon buiten het gezin ontvangen worden.

Mag er een aparte condoleancebijeenkomst in een uitvaartcentrum gehouden worden?

Ja, maar daarvoor gelden de algemene regels voor binnenruimten:

  • maximaal 30 personen (incl. kinderen, excl. personeel) als de grootte van de ruimte dat toelaat
  • er van te voren bekend is wie er aanwezig zijn
  • er een gezondheidscheck is gedaan
  • iedereen zoveel mogelijk een vaste zitplaats heeft

Mag je buiten een afscheidsgelegenheid organiseren?

Nee, voor activiteiten buiten geldt een maximum van 2 personen. Als overwogen wordt om een erehaag te vormen, moet de veiligheidsregio daarvoor toestemming geven.

Bij melding overlijden

Als u belt om een overlijden te melden vragen wij u het volgende:

  • zijn er aanwezigen die koorts hebben?
  • zijn er aanwezigen die zich grieperig voelen?
  • zijn er aanwezigen die verkouden zijn of veel hoesten en/of niezen?

Als u op één van deze vragen positief antwoord geeft, treffen we bij het verzorgen en ophalen van de overledene de volgende maatregelen:

  • alle nabestaanden die in het huis aanwezig zijn verzoeken we om 1,5 meter afstand van ons te nemen
  • we gaan zonder nabestaanden naar de ruimte waar de overledene ligt
  • daar verzorgen we de overledene, verlaten daarna het pand en brengen de overledene over naar de gewenste locatie.

Opbaren, condoleance of uitvaart in huiselijke sfeer

Vanaf dinsdag 29 september 2020 18.00 uur is de maatregel aangescherpt: bezoek in de eigen woning is beperkt tot 3 personen. Deze maatregel geldt dus ook voor een thuisopbaring, thuiscondoleance of thuisuitvaart. Kinderen onder de 12 jaar hoeven hierbij niet meegeteld te worden. Zij hoeven ook geen 1,5 meter afstand van anderen of van elkaar te houden. De aangescherpte maatregel is in ieder geval de komende drie weken van kracht. Het is verstandig dat bij de thuisopbaring of -condoleance belangstellenden gespreid komen om afscheid te nemen. 

Hoe moeilijk ook, er mogen geen handen worden geschud. Condoleren kan ook door de hand even op het hart te leggen of met het namasté gebaar medeleven te uiten en de condoleance uit te spreken.

condoleren kan door de hand even het op hart te leggen of met het namaste gebaar

Ook is het belangrijk dat de naam- en adresgegevens van belangstellenden worden genoteerd voor een eventueel bron- en contactonderzoek. Dat kan in het condoleanceregister of op de condoleancekaartjes. De pennen waarmee wordt geschreven mag iedereen meenemen of in een apart bakje leggen.

Het is, door het zeer kleine aantal personen dat aanwezig mag zijn, op dit moment moeilijk om een thuisuitvaart te organiseren. Wilt u toch graag de uitvaart in een huiselijke, intieme sfeer dan zullen we samen met u bekijken op welke manier dat het beste kan.

Uitvaartplechtigheid

Hoeveel personen de uitvaart op een externe locatie kunnen bijwonen is, met inachtneming van de 1,5 meter richtlijn, afhankelijk van de grootte van de ruimtes waar de plechtigheid en het eventuele samenzijn daarna plaatsvindt. Kinderen onder de 12 hoeven daarbij niet meegerekend te worden. Gezinsleden uit één huishouden (dus één woonadres) mogen tijdens de plechtigheid bij elkaar zitten. Ook bij de uitvaartplechtigheid is het van belang dat de naam en adresgegevens van de genodigden worden genoteerd voor een eventueel bron- en contactonderzoek.

Het samenzijn na de plechtigheid

Het liefst wil iedereen elkaar na de plechtigheid even spreken en dicht bij elkaar zijn. Helaas geldt ook tijdens het samenzijn de 1,5 meter afstand en moet zoveel mogelijk heen en weer geloop voorkomen worden.

Gezondheidscheck

Bij aankomst van de genodigden worden de volgende controle vragen gesteld:

  • Had u één of meerdere van deze klachten in de afgelopen 24 uur?
    - hoesten
    - verkoudheidsklachten
    - verhoging of koorts
    - benauwdheid
    - reuk- en/of smaakverlies
  • Heeft u op dit moment een huisgenoot met koorts en/of benauwdheidsklachten?
  • Heeft u het nieuwe coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld?
  • Heeft u een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus en heeft u in de afgelopen 14 dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?
  • Bent u in quarantaine omdat u:
    - direct contact had met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?
    - u korter dan 14 dagen geleden uit een lang/regio bent teruggekeerd met code oranje of rood?

Genodigden die één van de vragen met JA beantwoorden, kunnen geen afscheid nemen, niet condoleren of de uitvaart bijwonen.

 

We begrijpen dat alle maatregelen voor u ingrijpend zijn. Toch moeten we steeds samen met u het evenwicht vinden tussen een goed afscheid en veiligheid. Daarin hebben wij een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Bekijk ook

Uitvaartzorg van Stad tot Wad geslaagd

Uitvaartzorg van Stad tot Wad geslaagd

Sinds 2007 zijn wij aangesloten bij Stichting Keurmerk Uitvaartzorg, het kwaliteitskeurmerk voor de uitvaartbranche. Elk anderhalf jaar worden wij getoetst op deskundigheid, betrouwbaarheid en transparantie qua kosten.
Lees meer..
 
Paulien Duin heeft certificaat uitvaartverzorger behaald

Paulien Duin heeft certificaat uitvaartverzorger behaald

Paulien Duin - van der Woude versterkt sinds december 2022 ons team bij Uitvaartzorg van Stad tot Wad.
Lees meer..
 
Nazorg is ook onze zorg

Nazorg is ook onze zorg

Uitvaartzorg van Stad tot Wad, aan Edama 8 in Uithuizen, opent op 23 september om 12.00 uur haar deuren voor de open dag. Met het thema ‘Nazorg is ook onze zorg’ willen we mensen hierover informeren en betrekken. Tijdens de open…
Lees meer..